Riksdagsman Anders Norrback

24.01.2023 kl. 18.00 – 21.00

Svenska Klubben programkväll tisdagen 24.1.2023

Bland vargar och skarvar i riksdagen.


Anders skriver om sig själv bla på följande sätt:

Jag är riksdagsledamoten, bonden, småföretagaren, maken och fembarnsfadern som idag är bosatt i Övermark, Närpes. Jag engagerade mig aktivt i politiken i kommunalvalet 2017 då jag blev invald i kommunfullmäktige i Närpes. Jag ställde upp i riksdagsvalet 2019 för att jag kände och känner en stor oro för demokratins och mänskliga rättigheternas utveckling, inte bara i vårt land utan i hela västvärlden. I den politiska vardagen vill jag vara en röst som betonar växelverkan mellan stad och landsbygd, utbildningens och vetenskapens betydelse och en miljöpolitik som utgår utifrån vetenskapliga fakta och sunt bondförnuft. Mina övriga politiska uppdrag består av att jag är ordförande för samkommunen Söfuk samt fullmäktigeledamot i Närpes stad.

I riksdagen sitter jag i jord- och skogsbruksutskottet där jag jobbar med frågor som gäller bland annat jord- och skogsbruk, landsbygdsnäringar, jakt och fiske. I arbetslivs- och jämställdhetsutskottet arbetar jag med frågor som till exempel arbetsmiljö, arbetskraft, sysselsättning och jämställdhet. Som suppleant i stora utskottet deltar jag i beredningen av den nationella politiken i EU-frågor.

Jag är utbildad agroforstmagister samt yrkeslärare. I min brokiga bakgrund har jag bland annat arbetat som lärare vid agrologutbildningen i Åbo, som verksamhetsledare för lantbruksrådgivningen på Åland och som primär- och anskaffningschef vid Österbottens Kött. Mitt sista lönearbete var som direktör vid Martens Trädgårdsstiftelse. Från 2011 framåt har jag tillsammans med min fru Ann-Katrin drivit vårt lantbruksföretag Norrbro (www.norrbro.fi). Som ett led i Norrbros utveckling var jag en av initiativtagarna till det småskaliga slakteriet Oy Tajma Ab, i vars styrelse jag sitter idag. 

Kom med och lyssna på Anders Norrback på Svenska Klubben 24.1.2023 med start 19.15. Kom även med på vår klubbsupé tillsammans med Anders Norrback kl 18.00. För att underlätta det för köket kan du anmäla dig till Kalle Kloo kalle.kloo@hotmail.fi eller 050 5547030 senast 22.1.2023.